BOGÁCSRÓL

Szőlő és borkultúra

INFORMÁCIÓ

Csak mértékkel

 

Történelmi pincesoron

iszogattuk Bogács borát,

távolban egy bükki orom,

asztal mellet három barát

 

 

Először egy meszelyt kértünk

histórikus hangulatban.

Gazda máris fordult értünk,

bor meg eltűnt a garatban.

 

 

Emelkedett a hangulat,

jólesett a hűvös pince.

Ahol három barát mulat,

lecsúszik még egy-egy icce.

 

 

Szólt valaki: - Ha már iszunk

üssünk meg egy normál szintet,

legfeljebb ma nem ultizunk,

ezért kérünk még egy pintet!

 

Tislerics Endre

 

 

Forrás: "Borország szíve: Bogács" című antológia, Hajdu-Vinpress Kiadó 2001

 

A szőlő, a bor a falu legősibb jelképe, ezért szerepel a falu címerében is. Az első házi jellegű borversenyt 1991-ben rendezték meg. 1994-ben már háromnapos országos verseny lett belőle. Fokozatosan bővült a rendezvény, kulturális és borhoz, borászkodáshoz kapcsolódó programokkal. Pl: 1996-os év legjelentősebb változása és leglátványosabb eseménye volt, hogy ünnepélyesen megalakult a fesztivál idején a Szent Márton Borlovagrend.

A településen írásos említések szerint a XVIII. Századtól foglalkoznak aktívan szőlőműveléssel. A Bükkaljai Borvidék központi településének a legjellegzetesebb szőlőfajtája az olaszrizling. A táj termőhelyi adottságai, éghajlati és domborzati viszonyai a savas jellegű fehér szőlőfajták termesztésére a legalkalmasabbak, amelyekből az utóbbi évtizedekben jelentős mennyiségű, minőségi asztali bor kerül előállításra.

Az idegenforgalom fellendülése kapcsán az idelátogató vendégek a gyógyvíz testet üdítő hatása mellé a kiváló minőségű helyi borok lelket melengető érzésével is megismerkedhetnek. Az önkormányzat – felismerve a borturizmusban lévő lehetőségeket – a Cserépi úti pincesoron infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, amelyek jótékony hatással voltak a helyi bortermelők és vendéglátók vállalkozó kedvére is. Idegenforgalmi szezonban, nagyszámban keresik föl a strandhoz közeli pincesort és viszik jó hírét a helyben termelt boroknak.

 

A FÜRDŐ NYITVA TARTÁSA:

Június 01-aug. 31:

9-20 óráig

Május 01-május 31-ig:

9-19 óráig 

Szept. 01-szept. 30-ig:

9-19 óráig

Október 01 -ápr. 30-ig:

9-17 óráig 

Fürdőről...

Kiemelt ajánlat:

Andornaki apartman

Art Galéria Cserépfalu

 

Szent Márton Borlovagrend

 

Az elnevezés a templom védőszentjére utal, akinek névnapján, november 11-én tartják a búcsút, és ekkor kóstolják és áldják meg az új bort. A Borlovagrend tagjai tetszetős egyenruhát készíttettek. Az országban több helyen, de Ausztriában, Németországban is terjesztették a tájegység jó hírnevét, így bővítve a nemzetközi kapcsolatokat.

 

A bogácsi Szent Márton Borlovagrend esküje

Előadja: Horváth Ferenc színművész az egri Gárdonyi Géza Színház tagja

Méret: 2 892 KB (16 khz, 16 bit monó)